niedziela, 8 marca 2015

Kulinarnie: Curry z mlekiem kokosowym

Dzisiaj chcialabym sie podzielic z Wami przepisem na pyszne wege curry z mlekiem kokosowym. Uwielbiam zapach curry i orientalny zapach, który unosi się później w całym domu. :-)

Skladniki:
1 puszka mleka kokosowego (ja uzylam wersji BIO z Rossmanna).
kilka marchewek
pasta z pomidorów (najlepiej w kartoniku, tych puszkowych staram sie juz w ogóle nie kupować).
cebula
brokuly
kalafior
2 ząbki czosnku
imbir (ja uzylam mielonego, ale najlepiej jeśli użyjecie świeży).
ryż (ja od jakiegoś czasu staram się kupować ryż, który nie jest pakowany w woreczki. Jestem zdania że podczas gotowania woreczek foliowy powoduje wydzielanie z niego szkodliwych substancji. Oprócz tego taki wybór jest lepszy dla środowiska. A jak jest u Was?)


Wykonanie:

Przyprawy podsmaż na oleju, następnie dodaj 2 ząbki czosnku, uważaj żeby się nie przypaliły.
Po około 2 minutach dodaj drobno posiekaną cebulę, a później pokrojoną w talarki marchewkę.
Następnie dodaj pastę pomidorową i wymieszaj.
W międzyczasie podziel kalafiora i brokuła na zgrabne różyczki i zagotuj je z odrobiną soli morskiej.
Teraz możesz lekko zmniejszyć gaz i zająć się dodawaniem mleka kokosowego. Wymieszaj całość tak aby dokładnie wymieszał się z sosem pomidorowym i na koniec posól używając soli morskiej. Dodaj warzywa i jeszcze raz wymieszaj całość. Podawaj z ulubionym ryżem (u mnie jasminowy).
Smacznego!

Musze zdecydowanie jeszcze popracować nad jakością zdjęć. Ale zapewniam Was, smakuje znakomicie!




Jeśli lubicie aromatyczne dania, to musicie wypróbować ten przepis! :-)

4 komentarze:

  1. Lubię curry, chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Powinno być smaczne, zwłaszcza dla osób, które lubią curry.

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz serdecznie dziękuję :-) Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...